Добредојдовте на нашите веб-страници!

„Како што паѓаат зимските температури, многу глодари се кријат во затворени простории за храна и засолниште“.
Пред неколку недели, една од водечките компании за контрола на штетници во Ирска пријави 50% зголемување на пратките за еден месец.
Со студениот бран, животните можат да трчаат низ просториите за да се загреат, а Корк има една од највисоките стапки на повици од Рентокил во која било област.
На луѓето им се советува да преземат неколку „лесни чекори“ за да ги задржат глувците надвор од нивните домови, а високиот технички консултант Ричард Фокнер идентификуваше пет важни работи што треба да се направат.
„Како зиматемпературипаѓаат, многу глодари се вселуваат во домовите во потрага по храна и засолниште“, рече тој.
„Ние би ги советувале сопствениците на домови и деловни активности да преземат неколку едноставни чекори за да ги заштитат своите домови од активноста на глодари, како што е внимателно складирање на храната, одржување на нивните имоти чисти и запечатување на какви било пукнатини или дупки на надворешните ѕидови“.
Рантокил рече дека глодарите претставуваат проблеми за сопствениците на домови и деловни активности бидејќи можат да шират болести, да оштетат имот со нивното постојано грицкање, да ја контаминираат храната, па дури и да предизвикаат пожари со џвакање на електрични кабли.
● Врати.Инсталирањето на ленти со влакна (или ленти за четка) на дното на вратите може да помогне да се спречат пробивања, особено во постарите домови каде што вратите можеби не се вклопуваат правилно.
● Цевки и дупки.Запечатете ги празнините околу постоечките или новите цевки со грубинерѓосувачкичелична волна и заграда (флексибилен заптив) и проверете дали се запечатени и дупките во старите цевки.
● Пропустливи блокови и отвори – покријте ги со фино галванизирана жичана мрежа, особено ако се оштетени.
● Вегетација.Скратете ги гранките за да не расте вегетацијата на страните на вашиот двор.Стаорците може да користат винова лоза, грмушки или висечки гранки за да се качат на покривите.Обрасната вегетација во близина на ѕидовите, исто така, може да обезбеди покритие и потенцијални места за гнездење за глодарите.
● Тревници.Скратете ја тревата за да ги намалите семките од покривката и храната.Идеално, оставете јаз помеѓу основата на зградата и градината.
Има и неколку корисни совети за новогодишните украси - еве што велат тие:

 


Време на објавување: 21-12-2022 година