Fa'afeiloa'i i la matou upega tafa'ilagi!

O le siʻitia o solitulafono ua tuʻuaʻia na luluina ai le Dallas Zoo i vaiaso talu ai ua faʻalavelaveina ai le pisinisi atoa.
“Ou te le iloa se pa manu e iai se mea faapena,” o le tala lea a Michael Reiner, polofesa o le biology ma psychology i le Drake University i Iowa ma le faamaopoopoina o faleoloa ma polokalame faasaienisi faasao.
“Na toetoe a faateia tagata,” o lana tala lea."Sa latou sailia se mamanu e taitai atu ai i latou i se faauigaga."
O le mea na tupu na amata ia Ianuari 13, ina ua lipotia le leiloa o le nameri puaoa mai lona nofoaga.I aso ma vaiaso na soso’o ai, na maua ai ni liki i totonu o le pa o le langur, na maua ai se vulture ua lamatia, ma e lua manuki emeperoa na gaoia.
Tom Schmid, Pule Sili ma le peresitene o le Columbus Zoo and Aquarium, fai mai na te lei vaai lava i se mea faapena.
“E le mafaamatalaina,” o lana tala lea.“I le 20+ tausaga sa ou i ai i lenei matata, e le mafai ona ou mafaufau i se tulaga faapenei.”
A'o latou taumafai e fa'atatau pe fa'afefea ona fa'ailoa mai, na folafola e le Dallas Zoo le faia o "suiga tetele" i le faiga o le puipuiga o le fale e taofia ai fa'alavelave fa'apenei mai le toe tupu.
I le Aso Faraile, na faʻafesoʻotaʻi ai e le pulega le tagata asiasi o le pa manu e 24 tausaga le matua i mataupu e tolu, e aofia ai ma le tuuaia o le gaoi o se pea emeperoa marmosets.Na molia Davion Irwin i le Aso Tofi ona o moliaga o le talepe fale ma le saua i manu.
Ua feagai foi Irving ma moliaga o le talepe fale e faatatau i le sola ese o le nameri puaoa a Nova, o le tala lea a le Matagaluega o Leoleo a Dallas.Owen na "aʻafia" i le langur faʻalavelave ae e leʻi molia i le mataupu.
E leʻi molia foʻi Irvine i le maliu o Pin i le aso 21 o Ianuari, o se aeto tulaʻi e 35 tausaga le matua, o le na maua i "manuʻa e le masani ai" lea na faʻamatalaina e le au ofisa o fale manu "e le masani ai".
E lei faamautuina e le pulega se mafuaaga, ae na fai mai Loman e talitonu le au suʻesuʻe o loʻo fuafua e Owen se isi solitulafono aʻo leʻi puʻeina o ia.O se tagata faigaluega i le Dallas World Aquarium na logoina Irving e uiga i lenei mea ina ua uma ona tuʻuina atu e le matagaluega a leoleo se ata o le tagata latou te fia talanoa i ai e uiga i le manu na misi.E tusa ai ma se tautinoga a leoleo e lagolagoina ai lana tusi saisai, na fesiligia e Owen le leoleo e uiga i "auala ma auala e puʻeina ai le manu."
Fai mai le Peresetene ma le Pule Sili o Dallas Zoo Greg Hudson i le Aso Faraile, e le'i faigaluega Irwin pe ofo fua i le Dallas Zoo, ae na fa'atagaina e avea ma malo.
"O se tolu vaiaso ofoofogia mo i matou uma i le faleoloa," o le tala lea a Hudson i le au tusitala."O le mea o loʻo tupu iinei e leʻi tupu muamua."
Pe a tupu se mea i totonu o pa manu, o mea na tutupu e masani lava ona vavae ese ma e mafai ona fesoʻotaʻi ma se tasi o taumafai e aumai le manu i le fale poʻo totonu o le nofoaga, o le tala lea a Schmid.
“E le masani ai,” o le tala lea a Schmid.“O le mea moni e faapea ua tele naua mea na tutupu ua atili ai ona le mautonu.”
Na tuʻuina atu e le au ofisa i Dallas ni nai faʻamatalaga e uiga i mea na tutupu, e ui o le tolu o latou - nameri, marmosets ma langurs - na maua manuʻa i le uaea.upegalea sa fai ai manu e tutusa.Fai mai le pulega e foliga mai sa latou faia ma le loto i ai.
Na taʻua e se sui sooupu o le pa manu o Pin sa nofo i se nofoaga tatala.E le’i fa’amaonia mai le mafua’aga o le maliu o le aeto tula’i ua lamatia.
E leʻi taʻua e le pulega po o fea meafaigaluega na faʻaaogaina e tipi ai le uaeamata.Fai mai Pat Janikowski, ua leva ona fai falemanu ma le faauluuluga o le PJA Architects, o le mata e masani lava ona faia mai le tele o manoa u'amea e lalagaina i maea ma lalaga faatasi.
“E matua mamana lava,” o lana tala lea.“E lava le malosi e mafai ai e se korila ona oso i totonu ma toso e aunoa ma le gau.”
Sean Stoddard, o lana kamupani A Thru Z Consulting and Distributing sapalai mata i le alamanuia ma sa galue ma le Dallas Zoo mo le silia ma le 20 tausaga, fai mai na ia faia se avanoa tele mo manu e ave ai uʻamea poʻo uaea tipi e mafai ona faʻaaogaina e le tagata masalomia. .
E leʻi taʻua e le pulega le taimi na mafai ai ona faʻaaogaina le meafaigaluega.I tulaga e lua - faatasi ai ma le nameri ma le tamarin - na maua e le aufaigaluega o le faleoloa manu na misi i le taeao.
O Joey Mazzola, sa galue o se tagata su’esu’e i meaola o le gataifale i le pa manu mai le 2013 i le 2017, fai mai e ono maua e le aufaigaluega ni manuki ma nameri e misi pe a faitau manu, e pei lava ona latou faia i taeao ma po uma.
Na taʻua e le failauga o le Zoo, Kari Streiber, o manu uma e lua na ave i le po na muamua atu.Ua sola Nova mai nofoaga masani o loo nonofo ai ma lona uso matua o Luna.Fai mai Streiber e leʻi iloa poʻo afea e alu ese ai Nova.
Fai mai Streiber, na mou ese manuki mai le avanoa e taofia ai e latalata i lo latou nofoaga.Ua faatusaina e Mazzola ia avanoa i tuafale: nofoaga e mafai ona natia mai tagata asiasi ma vavae ese mai nofoaga faitele o manu ma nofoaga latou te momoe ai i le po.
E le o manino pe na faapefea ona alu Irwin i le vanimonimo.Fai mai le sooupu a le leoleo o Lohman, na iloa e le pulega le auala na toso ai e Irwin ia marmoset, ae na ia musu e fai se faamatalaga, ma taʻua ai se suesuega faifaipea, e pei o Streiber.
Na taʻua e Hudson, o loʻo faia e le faleoloa ni faiga saogalemu e faʻamautinoa ai "e le toe tupu se mea faʻapenei."
Na ia faʻaopoopoina mea puʻeata, e aofia ai se olo na nono mai le Matagaluega o Leoleo a Dallas, ma isi leoleo po e mataʻituina le fanua 106-eka.O loʻo taofia e le aufaigaluega nisi o manu mai le faʻaaluina o le po i fafo, o le tala lea a Streiber.
"O le faʻasaoina o le pa o se luʻitau tulaga ese e manaʻomia ai manaʻoga faʻapitoa ona o le siosiomaga," o le tala lea a le faleoloa i se faʻamatalaga i le Aso Lulu."E masani ona i ai le tele o fafie laau, tele nofoaga, ma nofoaga i tua e manaʻomia ai le mataʻituina, faʻapea foʻi ma le mamafa o feoaiga mai malo, konekarate, ma le au ata tifaga."
E le o manino pe sa i ai seuameadetector i luga o le laulau.E pei o le tele o US zoos, Dallas e leai se mea, ma na fai mai Streiber na te le iloa pe o mafaufauina.
O isi faʻalapotopotoga o loʻo mafaufau e faʻapipiʻi ia faiga, o le tala lea a Schmid, ma o loʻo faʻapipiʻi e le Columbus Zoo e puipuia ai le tele o fana.
O le faʻalavelave i Dallas e mafai ona faʻaosofia ai le au ofisa i le silia ma le 200 pa manu faʻamaonia i le atunuʻu e siaki "mea o loʻo latou faia," o lana tala lea.
E le o mautinoa e Schmid pe o le a le suiga o le saogalemu i le Columbus Zoo, ae na ia taʻua e tele ni talanoaga e uiga i le tausiga o manu ma le saogalemu.
O lo'o fa'amoemoe le Drake University's Renner o le fa'amamafa fou a Dallas i le saogalemu ma le saogalemu o le a le fa'avaivaia ai le misiona a le faleoloa e fausia ni fegalegaleaiga anoa i le va o manu ma tagata asiasi.
“Atonu o loʻo i ai se auala faʻapitoa e faʻaleleia ai le saogalemu e aunoa ma le faʻaleagaina o le pa manu pe faʻaleagaina le poto masani o tagata asiasi," o lana tala lea.“Ou te faamoemoe o le mea lena o loo latou faia.”


Taimi meli: Mati-04-2023