Добредојдовте на нашите веб-страници!

Прамен од меѓусебно поврзани метални цевки избива од таванот, паѓа на подот, отскокнува нагоре и излегува и останува суспендиран, како страсно впишан во воздухот од џиновска рака.Овој таканаречен „Чоро“ или проток, всушност е јазикот на чудниот, одамна непризнаен германско-венецуелски уметник Гего (1912-1994), негов макотрпно воспоставенметалјазик.
Гего е тема на големата ретроспектива за патување, Гего: Димензија на бесконечноста, која ќе биде изложена во Museo Jumex во Мексико Сити до февруари 2023 година. Изложбата ќе продолжи во март во музејот Solomon R. Guggenheim во Њујорк и ќе заврши во музејот Гугенхајм во Билбао.Во меѓувреме, галеријата LGDR во Париз штотуку започна анкета за уметници наречена Линии во вселената.
Гего студирал архитектура во Германија.Гего е роден во прогресивно, богато еврејско семејство во Хамбург.Таа почна да се занимава со уметност дури на 41 година, инспирирана од нејзиниот партнер, графички дизајнер и уметник Герд Лајферт.И покрај доцниот почеток на нејзината кариера, таа наскоро направи позната и влијателна уметничка кариера во нејзината посвоена земја Венецуела, каде Гего најде засолниште откако избега од нацистичкиот режим во 1939 година.
Инспирирана од локалната кинематска уметност и геометриската апстракција, таа одржа ретроспектива во 1977 година во Софија Имбер, Музејот за современа уметност во Каракас.Нејзините јавни дела сè уште можат да се видат низ Каракас и таа предавала на Централниот универзитет во Венецуела и на Факултетот за дизајн на Фондацијата Нојман.
Инсталација на Хорос во музејот Баркизимето, 1985 година. Со учтивост на LGDR, фотографија од Тони Расел.
„Нашата мисија не е само да продаваме, туку да ја прошириме публиката и знаењето на Гего“, рече Емилио Штајнбергер, постар партнер во LGDR, кој ја курираше изложбата во Париз со ко-основачот на галеријата Доминик Леви.Ова е трета изложба на делата на Гего откако LGDR стана првата меѓународна комерцијална галерија која е партнер со нејзиниот имот во 2015 година.
Од одлучувачко значење за мисијата било личното запознавање со делата на Гего.„Тоа е многу поетско, возвишено дело што може да се цени во реалниот живот“, додава Штајнбергер.„Таква ефемерна скулптура од жица не постои [на мрежата]“.
Гего е позната по нејзината уметност поврзана со „транспарентност“, одбивајќи нејзините креации да ги нарече скулптури, за кои таа верува дека се неуништливи во споредба.„Тридимензионални форми на цврсти материјали.Никогаш што правам!“таа напиша.
За таа цел, таа разиграно ја истражува нишката како „автономен“ ентитет, развиен од неаархитектонскии инженерско искуство на Технолошкиот институт во Штутгарт, каде што беше една од последните во „Ноќ на скршено стакло“ или „Ноќ на кристалите“.Изложбата во Kunstmuseum Stuttgart претходно оваа година се фокусираше на влијанието на нејзината техничка позадина врз нејзиниот уникатен визуелен јазик.
„Како архитект ме научија да цртам линии со јасно значење што ја дефинираат формата или просторот, како симболи на ограничувања кои никогаш немаат свој живот.Многу години подоцна го открив шармот на самите линии“, пишува таа.„Понекогаш линијата во средината е исто толку важна како и самата линија“.
Гего работи на инсталацијата Chorros во музејот Barquisimeto, 1985 година. Со учтивост на LGDR, фотографија од Тони Расел.
Еден од најважните моменти на изложбата во Париз беше самостојниот „Chorro“ што Гего започна да го произведува во 1979 година, едно од околу 15-те поголеми изданија од ваков вид.На што подоцна ги додаде нејзините иновативни форми „Reticulárea“ (што значи „мрежни области“), составени од триаголни мрежести структури составени од тенки жици или тенки прачки во плетени мрежи со различни геометрии.„Мрежести зони“ може да се отворат и да ја исполнат просторијата како спонтани соѕвездија или да паднат како таписерија.Тие се неправилни, органски, кревки и космички бидејќи се метални енергии кои вибрираат во вселената.За разлика од мрежите, тие немаат вистински центар, почеток, крај или јасна дефиниција.
Делумно благодарение на, како што вели, нејзината работа „заснована на работа“ и „креирање за забава“, Гего има тенденција да избегнува уметнички категории и трендови.Од 1950-тите до 1980-тите, се вкрстуваше со движења кои ја наполнија јужноамериканската уметничка сцена, но ги заобиколија.Тие вклучуваат кинетичка уметност, која ги прикажува нејзините пријатели, вклучувајќи ги Хесус Рафаел Сото и Карлос Круз-Диез, и геометриска апстракција од Алехандро Отеро, како и регионални конкретни уметнички движења.
„Едно време беше многу раздразлива и можеше да биде се“, се сеќава нејзината внука Естер Креспин Гунц на отворањето на LGDR, која беше лесно препознатлива поради семејната сличност.Како интровертна, Гего ретко разговара за нејзината уметност со семејството и обично претпочита да работи самостојно, иако новото истражување од Музејот на уметност во Штутгарт покажува дека таа соработувала со други уметници, вклучувајќи ја и венецуелската танчерка и кореографка Соња Соноха.
„Кога откри нерѓосувачкичеликжица, можеше да работи сама и беше многу спонтана и директна од почеток до крај, бидејќи не и требаше некој друг да сфати што прави“, рече Креспин, архитект и еден од основачите.Fondación Gego во Каракас, создаден по смртта на уметникот.(Друг внук беше сликарот Елиас Креспен.) Спротивно на тоа, големите јавни дела и раните скулпторски форми со паралелна линија направени од потешки метални прачки бараа помош од обучени занаетчии.
Гего работи сама или најмува студент за да помогне со поголеми 3Д дела, но многу од нејзините цртежи и акварели на хартија се направени во изолирано студио, изјави синот на Гего, Томас Гунц, телефонски со Сај за Artnet News.Многу од овие дела се вклучени во париските изложби и патувачките ретроспективи.Други изложени дела се нејзиниот прекрасен „Dibujo sin papel“ [цртеж без хартија], мрежести сфери и други форми, книги, отпечатоци, „Bichos“ (мали животни или бубачки), паралелна линија и нејзините подоцнежни „Tejeduras“ (плетенки ).).
Иако Гунц бил свесен за активната и прославена кариера на неговата мајка во Венецуела, тој вели дека „почнавме да ја разбираме релевантноста на нејзината работа дури по нејзината смрт, кога Музејот на ликовни уметности во Хјустон ја одржа својата прва меѓународна самостојна изложба [во 2002 година] .
„И покрај напорите на неколку избрани научници и куратори во изминатите две децении да го воспостават местото на Гего во модернистичкиот канон, таа останува нејасна фигура во Соединетите Држави“, рече Пабло Леон, куратор на Латинска де ла Бара.напиша.Американска уметност во музејот Гугенхајм во Њујорк, и колешката кустос Жанин Гутиерез-Гимараеш, во е-пошта до Артнет Њуз.И двајцата помогнаа да се развие актуелната ретроспектива, која има за цел да промовира „поголемо разбирање и ценење на работата на [Гего] во контекст на модернизмот од 20 век“.рампите во ротондата ги истакнуваат разговорите на Гего со другите творци и со јавноста.
Профилот на Гего навистина се издигна со меѓународната турнеја ретроспектива на шоуто на МНР во Хјустон во 2002 година, првично организирано од Museo de Bellas Artes de Caracas, а уште еден голем чекор беше првото големо шоу во 2013 година во Kunsthalle Kunsthalle во Хамбург, Германија.Продолжува во Музејот на уметност во Штутгарт и Институтот Хенри Мур во Лидс, Велика Британија.
Изложба во Хамбург „Гего.Линијата како објект „стана почетна точка за перцепцијата на нејзината работа во Европа и на многумина им ги отвори очите“, рече Брижит Коле, кокуратор на изложбата, „но има уште многу да се оди. ”
Во тоа време, музејот имаше паралелна изложба на уметницата Ева Хесе, која исто така побегна од Хамбург со детски воз во кој се превезуваа еврејски деца.
Келе рече дека не мисли дека еврејството на Гего придонесе за нејзиното доцнење во Германија, истакнувајќи дека од 1990-тите, истражувачите поактивно бараат информации за германските еврејски уметници бегалци од Втората светска војна.Сепак, „постои и одреден степен на срам“, рече таа.Изложбата од 2013 година, исто така, покажа плоча во чест на Гего, која ја постави градски функционер во нејзиниот поранешен дом.
Гего работи на инсталацијата Chorros во музејот Barquisimeto, 1985 година. Со учтивост на LGDR, фотографија од Тони Расел.
Семејството Голдшмит ја води банката J. Goldschmidt Sohn од 1815 година. Гего, шестото од седумте деца, беше последното што ја напушти семејната вила во Хамбург.Одлучувајќи да почека додека не дипломира како архитект, таа во последен момент го донираше мебелот од куќата во добротворни цели, ја заклучи влезната врата и го фрли клучот во реката Алстер.
„Гледајќи наназад, беше ризично [да се остане толку долго].Истиот ризик беше во Венецуела, едвај знаејќи каде се наоѓа на мапата“, рече Гунц.„Некој мора да биде последен“.
На Гего и беше дозволено да влезе во Венецуела од ОК, каде нејзиното потесно семејство најде привремено засолниште.Во Венецуела, како жена и странец, таа се бореше да најде работа во градежништвото и се омажи за Ернст Гунц во 1940 година. Заедно отворија студио за дизајн на дрвен мебел.Двојката имаше две деца, Томас и Барбара.Во 1951 година се разделиле и Гего го запознала нејзиниот животен партнер Герд Лајферт.
Доцното откритие на Гего во Северна Америка и Европа се должи на фактот дека таа беше латиноамериканска уметница која, за разлика од некои нејзини познати врсници на постмодерната сцена во Венецуела, избра да остане во Каракас наместо да плати повеќе.време во уметничките престолнини како Париз или Њујорк.Да не бидеш претставен од голема комерцијална галерија е друга работа.
ЛГДР ги чуваше делата на Гего во институции како што се Музејот за модерна уметност во Сан Франциско и Музејот Гугенхајм во Абу Даби, и вели дека предизвикал интерес од многу музеи, особено затоа што уметникот има малку дела од големи размери за продажба.Цените за офорт се движат од 20.000 долари, работи на хартија од 50.000 до 100.000 долари, а на големо од 250.000 долари.Редок самостоен Chorro продаден за нешто повеќе од 1,5 милиони долари.
Гего помина кратко време во Америка.Во 60-тите работела во Институтот Прат во Њујорк, потоа студирала педагогија на Универзитетот во Калифорнија во Беркли и гравура во литографското студио Тамаринд во Лос Анџелес.Во 1965 година, Музејот на модерна уметност во Њујорк ја изложи и купи нејзината мрежа Esfera (Сфери), а во 1971 година ја изложи својата серија Лос Хорос на самостојна изложба во галеријата Бети Парсонс во Њујорк.
„Да останеше подолго, како и другите уметници од Латинска Америка кои се преселија во САД, можеби ќе добиеше поголемо признание“, рече нејзиниот син.„Но, тоа не беше нејзината цел во тоа време.Венецуела беше толку жива [во однос на] уметничкиот живот што мислеше дека тоа се случува таму.Тој додаде: „Таа не сакаше да биде позната“.
Ова можеби е вистина, но и внуката на Гего, Естер, се прашува дали на светот му треба повеќе време за да го стигне Гего.„Можеби до сега не бевме подготвени да дознаеме за нејзината работа“, рече таа.
© Artnet Worldwide Corporation, 2022 г.isnewsletter = pagetypeurl.includes(“?page_1″); w = тип на страница + 20 * Math.round(w / 20), h = тип на страница + 20 * Math.round(h / 20), googletag.cmd.push(function() { googletag.pubads().setTargeting(“width ”, w), googletag.pubads().setTargeting(„висина“, h), 1 == е билтен && googletag.pubads().setTargeting(„isfirstpage“, ['Y', pagetypeforce] ) }); w = тип страницы + 20 * Math.round(w/20), h = тип страницы + 20 * Math.round(h/20), googletag.cmd.push(function() { googletag.pubads().setTargeting( “width “, w), googletag.pubads().setTargeting(“высота”, h), 1 == е билтен && googletag.pubads().setTargeting(“isfirstpage”, ['Y', pagetypeforce] ) }); w = тип на страница + 20 * Math.round(w / 20), h = тип на страница + 20 * Math.round(h / 20), googletag.cmd.push(function() { googletag.pubads().setTargeting(“宽度”, w), googletag.pubads().setTargeting(„висина“, h), 1 == е билтен && googletag.pubads().setTargeting(„isfirstpage“, ['Y', pagetypeforce] ) }); w = тип страницы + 20 * Math.round(w/20), h = тип страницы + 20 * Math.round(h/20), googletag.cmd.push(function() { googletag.pubads().setTargeting( „宽度“, w), googletag.pubads().setTargeting(„высота“, h), 1 == е билтен && googletag.pubads().setTargeting(„isfirstpage“, ['Y', pagetypeforce] ) }); (функција defernl() {if (window.jQuery) {if (jQuery(window).width() > 619) {setTimeout(function() { var cookieSettings = {nowlyShown: { expiration_minutes: 5}, signedUp: { expiration_days: 14 }, затворенSignupBar: { expiration_days: 5 } }; var generalSettings = {loadFontAwesome: false }; if (!window.jQuery) loadJQuery(); var $ = window.jQuery; функција addCss(fileName) { var head = document. head , link = document.createElement('link'); link.type = 'text/css'; link.rel = 'stylesheet'; link.href = filename; head.appendChild(link); } функција appendNewsletterSignup() { var signup = ” //скриј на мобилни телефони + ' @media (max-width: 575px){ #ouibounce-modal {display:none !important;} }' + ' @media (max-width: 767px){ .close -регистрација {top:0 !important;} }' + ' @media (max-width: 1199px){ #ouibounce-modal .description {font-size:13px !important;} }' + ” + ” + ” + ” + ” + ” + ” + ” + „Добивајте рачно избрани приказни од нашите уредници доставени директно до вашето сандаче секој ден.“ + ” + ” + (функция defernl() { if (window.jQuery) { if (jQuery(window).width() > 619) { setTimeout(function() { var cookieSettings = { недавно показано: { expire_minutes: 5 }, signedUp: { expire_days : 14 }, ClosedSignupBar: {дней_истечения: 5} }; var generalSettings = {loadFontAwesome: false}; if (!window.jQuery) loadJQuery(); var $ = window.jQuery; функција addCss(fileName) {var. . head , link = document.createElement('link'); link.type = 'text/css'; link.rel = 'stylesheet'; link.href = filename; head.appendChild(link); } функција appendNewsletterSignup() { var signup = ” // скрыть на мобильных телефонах + ' @media (max-width: 575px){ #ouibounce-modal {display:none !important;} }' + ' @media (max-width: 767px){ . close-signup {top:0 !important;} }' + ' @media (max-width: 1199px){ #ouibounce-modal .description {font-size:13px !important;} }' + ” + ” + ” + ” + ” + ” + ” + ” + 'Каждый день получайте тщательно отобранные истории от наших редакторов прямо на ваш почтовый ящик.' + " + " + (функција defernl() {if (window.jQuery) {if (jQuery(window).width() > 619) {setTimeout(function() { var cookieSettings = {nowlyShown: { expiration_minutes: 5}, signedUp: { expiration_days: 14 }, затворенSignupBar: { expiration_days: 5 } }; var generalSettings = {loadFontAwesome: false }; if (!window.jQuery) loadJQuery(); var $ = window.jQuery; функција addCss(fileName) { var head = document. head, link = document.createElement('link'); link.type = 'text/css'; link.rel = 'stylesheet'; link.href = filename; head.appendChild(link); } функција appendNewsletterSignup() { var signup = ” //在手机上隐藏 + ' @media (max-width: 575px){ #ouibounce-modal {display:none !important;} }' + ' @media (max-width: 767px){ . затвори -регистрација {top:0 !important;} }' + ' @media (max-width: 1199px){ #ouibounce-modal .description {font-size:13px !important;} }' + ” + ” + ” + ” + " + " + " + " + '从我们的编辑那里获取每天直接发送到您的收件箱的精选故事 + ” +。" + (функция defernl() { if (window.jQuery) { if (jQuery(window).width() > 619) { setTimeout(function() { var cookieSettings = { недавно показано: { expire_minutes: 5 }, signedUp: { expire_days : 14 }, ClosedSignupBar: {дней_истечения: 5} }; var generalSettings = {loadFontAwesome: false}; if (!window.jQuery) loadJQuery(); var $ = window.jQuery; функција addCss(fileName) {var. . head, link = document.createElement('link'); link.type = 'text/css'; link.rel = 'stylesheet'; link.href = filename; head.appendChild(link); } функција appendNewsletterSignup() {var signup = ” //在手机上隐藏 + ' @media (max-width: 575px){ #ouibounce-modal {display:none !important;} }' + ' @media (max-width: 767px){ . close-signup {top:0 !important;} }' + ' @media (max-width: 1199px){ #ouibounce-modal .description {font-size:13px !important;} }' + ” + ” + ” + " + " + " + " + " + '从我们的编辑那里获取每天直接发送到您的收件箱的精选故事 +。"" + " + " + '请输入有效的电子邮件地址' + " + " + '注册失败。 请稍后再试。' + " + " + " + " + " + " + " + " + " + " + '感谢您的订阅!' + " + '
Во моментов сте најавени на оваа сметка на Artnet News Pro на друг уред.Одјавете се од кој било друг уред и повторно вчитајте ја оваа страница за да продолжите.За да дознаете дали имате право да се претплатите на групата Artnet News Pro, контактирајте со [email protected].Стандардните претплати може да се купат од страницата за претплати.

 


Време на објавување: Декември-08-2022 година